گر قصد بچه دار شدن دارید و یا پس از یکسال با وجود داشتن رابطه جنسی منظم و محافظت نشده؛ بارداری حاصل نشده و این موضوع برایتان دغدغه شده است؛ باید از سلامت باروری خود و شوهرتان اطمینان حاصل کنید. باروری یک مرد به سلامت و کیفیت اسپرم او وابسته است؛ در این مطلب از سایت علیرضا نیکنام در مورد اسپرم ضعیف و اسپرم سالم و عوامل تأثیر گذار در سلامت اسپرم؛ اطلاعات دقیقی خدمت شما ارائه خواهیم داد.
چه عواملی روی سلامتی اسپرم تأثیر می گذارند؟
به طور کلی داشتن سبک زندگی سالم و تغذیه نقش بزرگی در باروری مردان دارند و با رعایت کردن موارد ساده ای می توانند اسپرم های سالمی داشته باشند و قدرت باروری خود را تقویت کنند. چند مورد از مهم ترین عواملی که شانس تولید اسپرم های سالم را در مردان افزایش می دهند عبارتند از:
- داشتن رژیم غذایی سالمی که حاوی آنتی اکسیدان فراوان باشد؛ ازجمله مصرف میوه ها و سبزیجات بسیار در سلامتی اسپرم ها موثر خواهد بود.
- حفظ تناسب وزنی رابطه مستقیمی با سلامت اسپرم ها دارد؛ به طوری که با افزایش وزن؛ تعداد اسپرم ها و حرکت آنها کاهش می یابد.
- استرس در ترشح هورمون های جنسی مردان تأثیر منفی می گذارد و در تولید اسپرم اختلال ایجاد می کند؛ بنابراین مدیریت استرس و خونسرد بودن برای داشتن اسپرم سالم حیاتی است.
- ورزش و داشتن فعالیت بدنی منظم سطح هورمون ها و آنزیم های آنتی اکسیدان بدن را تنظیم می کند و به این ترتیب باعث می شود فرد اسپرم سالم تری داشته باشد.
- عفونت های مقاربتی همچون سوزاک و اچ آی وی؛ به اسپرم آسیب وارد می کنند؛ برای محافظت خود در برابر این عفونت ها از داشتن شرکای جنسی متعدد بپرهیزید و در صورت عدم اطمینان از سلامت جنسی طرف مقابلتان حتما در رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید.
- مصرف سیگار، مواد مخدر یا الکل باعث می شود تولید هورمون تستوسترون و اسپرم در مردان کاهش یابد؛ بنابراین ترک سیگار و الکل برای باروری مردان تأثیر مناسبی خواهد داشت.
- نتایج برخی از تحقیقات حاکی از تأثیر منفی روان کننده های جنسی بر روی اسپرم هستند؛ لذا پیشنهاد می شود در طول رابطه جنسی از روان کننده ها اجتناب کنید و در صورت لزوم از روغن های طبیعی مثل روغن بچه یا روغن کانولا استفاده نمایید.
- مصرف برخی داروها از جمله داروهای ضد افسردگی، استروئیدهای آنابولیک ، برخی آنتی بیوتیک ها ، متادون ، ضد آندروژن ها و تستوسترون تزریقی بر کیفیت اسپرم تأثیر می گذارند.
- تماس و قرار گرفتن در معرض مواد و سموم شیمیایی و سرب موجب کاهش کمیت و کیفیت اسپرم می شود. لذا در مواردی که شغل فرد با مواد شیمیایی درگیر است؛ رعایت نکات ایمنی و داشتن تجهیزات ایمن توصیه می شود.
- از آنجایی که گرما و افزایش دمای کیسه بیضه ها؛ باعث اختلال در عملکرد اسپرم می شود؛ کنترل جریان هوا و دمای بیضه ها اهمیت دارد و برای این امر بهتر است از لباس زیر گشاد استفاده شود و حضور در مکان هایی مثل سونا و جکوزی و تابش مستقیم و بیش از حد آفتاب محدود شود.
- استفاده از مکمل ها و ویتامین ها از جمله: ویتامین های D ، C ، E ، کوآنزیم Q10 و سلنیوم در قدرت تحرک اسپرم تأثیر خوبی می گذارند.
- به بیماران سرطانی که قصد بچه دار شدن دارند؛ پیشنهاد می شود برای ذخیره اسپرم قبل از شروع شیمی درمانی اقدام کنند؛ زیرا پرتو درمانی می تواند تولید اسپرم را مختل کرده و در موادی موجب ناباروری دائمی در فرد شود.
دلایل ضعیف بودن اسپرم چیست؟
علاوه بر عواملی که در بالا ذکر شد؛ می توانیم دلایلی را که موجب ضعیف بودن اسپرم می شوند به دو دسته مسائل پزشکی و شرایط محیطی تقسیم بندی کنیم:
مسائل و مشکلات پزشکی
برخی بیماری ها و داروها سلامت اسپرم ها و باروری مردان را با اختلالاتی مواجه می کنند که در ادامه چند مورد را بیان می کنیم:
واریکوسل
امروزه بیماری واریکوسل که موجب اختلالات وریدی در سیاهرگ های داخل کیسه بیضه می شود؛ به اصلی ترین دلیل ضعیف شدن اسپرم مردها تبدیل شده است. برای کسب اطلاعات دقیق در مورد این مشکل پیشنهاد می کنیم مطلب از کجا بفهمم شوهرم واریکوسل داره؟ را مطالعه بفرمایید.
مشکلات انزال
بیماری دیابت و آسیب دیدن ستون فقرات باعث می شوند فرآیند انزال در فرد مختل شود و با وجود تولید اسپرم سالم؛ مایع منی در داخل مثانه تخلیه شود و شانش باروری فرد کم شود.
برخی سرطان ها و تومورها
سرطان هایی که بیضه ها را مورد هدف قرار می دهند با ایجاد اختلال در ترشح هورمون ها و ایجاد انسداد در مسیر انتقال اسپرم؛ سلامت اسپرم را به خطر می اندازند.
عدم تعادل در سطح هورمون های جنسی
سه غده هیپوتالاموس ، هیپوفیز و بیضه با یکدیگر در ساختن اسپرم همکاری می کنند و اختلال در عملکرد هر غده؛ روی ترشح هورمون های مورد نیاز برای تولید اسپرم سالم اثر می گذارد.
منبع: https://alirezaniknam.com/how-do-i-know-if-my-husbands-sperm-is-weak-or-healthy/